آسیب همسترینگ
در این نوشته دکتر مهسا عدیلی در مورد آسیب همسترینگ، علائم آسیب دیدگی، خطر آسیب همسترینگ، روش های درمانی و عوارض این بیماری توضیحاتی داده اند.
آسیب دیدگی همسترینگ چیست؟
همسترینگ مجموع سه عضله ی دو سر ران، سمی تندینیوس و سمی ممبرانوس است. این عضله در بخش پشتی ران قرار دارد که عملکرد اصلی آن خم کردن زانو ست و توسط عصب سیاتیک عصب دهی می شود . آسیب دیدگی همسترینگ زمانی رخ میدهد که یکی از این ماهیچهها به سرعت و بیش از حد کشیده شده شوند. در برخی موارد این حالت منجر به پارگی ماهیچه نیز میشود. این عارضه همچنین زمانی که تاندون پشت ران دچار کشیدگی بیش از حد شده و یا پاره شود، میتواند رخ دهد. تاندونها بافتهای تنومندی هستند که ماهیچهها را به استخوانها متصل میکنند. در بازی فوتبال، بسکتبال، تنیس یا ورزش های مشابه که شامل دو سرعت با حرکات ناگهانی است، ممکن است آسیب همسترینگ داشته باشید. آسیب همسترینگ می تواند در دونده ها و در رقصندگان نیز رخ دهد.
علائم آسیب دیدگی همسترینگ چه میباشد؟
این عارضه سبب درد ناگهانی و شدید در بخش خلفی ران میشود. ممکن است احساس “پاپ” یا پارگی داشته باشید. تورم و حساسیت معمولاً طی چند ساعت ایجاد می شود. ممکن است دچار کبودی یا تغییر رنگ در پشت ران پا شوید. این آسیب سبب ضعف عضلانی و اختلال عملکرد زانو می شود و در نتیجه عدم توانایی در تحمل وزن روی پای آسیب دیده می شود.
چه افرادی در معرض خطر آسیب همسترینگ هستند؟
- فعالیت های ورزشی که با دویدن و تغییر جهت های ناگهانی همراه هستند مانند فوتبال، بسکتبال و تنیس احتمال آسیب دیدگی عضله همسترینگ را بیشتر می کنند.
- افرادی که یک نوبت آسیب همسترینگ داشته اند به ویژه اگر قبل از این که عضله بهبود یابد تمام فعالیت های خود را با شدت قبل از سر بگیرند؛ در معرض خطر آسیب مجدد هستند.
- افرادی که اهل ورزش نیستند و انعطاف پذیری بدن شان کم است و کوتاهی عضله دارند، عضلات شان در طول ورزش قادر به تحمل نیروهای وارده نمی باشد و در معرض خطر آسیب هستند.
آیا جهت تشخیص بیماری باید آزمایشی انجام شود؟
احتمالاً خیر. پزشک تان از طریق سوال و جواب از شما و گرفتن یک شرح حال کامل و معاینه دقیق باید قادر به تشخیص بیماری باشد. اما برخی افراد نیاز به انجام بررسی های بیشتر خواهند داشت. بسته به علائم ایجادکننده بیماری، پزشک ممکن است عکس برداری با اشعه ایکس جهت بررسی استخوان ها و اینکه آیا کندگی استخوانی وجود دارد یا نه درخواست دهد. ام آر آی تصاویر دقیقی از وضعیت عضلات و تاندون ها می دهد. سونوگرافی هم می تواند خونریزی در بافت ها و تجمع مایع را نشان دهد. با انجام این اقدامات تشخیصی و بررسی دقیق بافت ها و تخمین میزان آسیب پزشک شما می تواند بهترین روش درمان را برای شما انتخاب کند.
درمان آسیب همسترینگ
این عارضه معمولاً خود به خود درمان میشود. اما معمولاً درمان کامل آن هفته ها و یا شاید هم ماه ها به طول انجامد. مدت زمان درمان بسته به سن فرد، سلامتی او و شدت جراحت می تواند متفاوت باشد.
موارد خفیف آسیب همسترینگ را می توان در خانه درمان کرد. اما اگر تحمل هیچ وزنی روی پای آسیب دیده خود ندارید یا نمی توانید بیش از چهار قدم بدون درد قابل توجه راه بروید باید به پزشک مراجعه کنید.
بهبود علائم آسیب همسترینگ
- از ورزشها و یا فعالیتهایی که میتوانند منجر به ایجاد درد شوند، پرهیز کنید (تا زمانی که این عارضه بهبود یابد). در این زمان شما میتوانید فعالیتها و یا ورزشهای دیگری را انجام دهید؛ تازمانی که منجر به دردشدیدتر و یا آسیب جدیتری در شما نشوند.
- درمواقع استراحت، لگن آسیب دیده را روی یک بالش قراردهید. این مسئله روزهای اول بعد از آسیب میتواند بسیار کمک کننده و موثر باشد.
- روی مکان آسیب دیده یخ قراردهید. شما میتوانید از یک کمپرس یخ به مدت ۱۵ دقیقه و هر یک یا دوساعت استفاده کنید و همچنین لازم به ذکر است که حوله نازکی را نیز بین یخ و پوست تان قرار دهید. به مدت ۶ ساعت بعد از صدمه ایجاد شده میتوانید از یخ استفاده کرده و دربرخی افراد تا دو روز بعد از آسیب دیدگی گذاشتن یخ برروی ناحیه آسیب دیده میتواند موثر باشد.
- بخش بالایی استخوان ران را با یک نوار ضخیم و یا باند ببندید و یا از گن فشرده ساز استفاده کنید. این وسایل میتوانند از ماهیچههای ران حفاظت کنند.
- از داروهای مسکن استفاده کنید. اگر درد شدیدی را در ناحیه آسیب دیدگی همسترینگ مشاهده کردید، پزشک تان به شما داروهای ضد درد قوی را توصیه خواهد کرد. اگر این درد شدید نباشد، میتوانید از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ناپروکسن و یا ایبوپروفن استفاده کنید.
- بعد از گذشت چند روز و فروکش کردن التهاب اولیه می توانید از حوله گرم و یا کیسه اّب گرم استفاده کنید. گرما با افزایش جریان خون منطقه و دور کردن فاکتورهای التهابی از محل آسیب به کاهش درد و التهاب و افزایش سرعت روند ترمیم کمک می کند. کیسه گرم را می توانید به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه در موضع قرار دهید و هر ۳ تا ۴ ساعت تکرار کنید. تا زمانی که درد دارید می توانید از این روش استفاده کنید.
- گاهی اوقات اگر شدت آسیب زیاد باشد ممکن است چندین جلسه فیزیوتراپی نیز جهت شما تجویز شود. در جلسات فیزیوتراپی ابتدا مدالیته های گرمایی مثل کیسه آب گرم و یا اولتراسوند ( گرمای عمقی) برای شما گذاشته می شود و سپس حرکات ورزشی مخصوص با شدت و تعداد کم برای شما شروع می شود و به تدریح افزایش می یابد. از حرکات ناگهانی و شدید پرهیز کنید چون می تواند منجر به افزایش درد و یا حتی آسیب مجدد گردد.
اغلب موارد آسیب همسترینگ با این درمان ها بهبود می یابند و بندرت ممکن است برای ترمیم عضله همسترینگ یا تاندون آن به جراحی نیاز باشد. |
بعد از اینکه بهبودی حاصل شد، میتوانید به آرامی حرکات کششی و ورزشهایی جهت تقویت ماهیچه های همسترینگ انجام دهید. حرکات کششی و ورزش میتوانند به ماهیچههای این قسمت کمک کنند و آنها را از سفت و کوتاه شدن مصون بدارند. پزشک تان ورزشهای صحیح را به شما یاد خواهد داد. بسیار ضروری ست که قبل از انجام ورزش و یا هرنوع فعالیت بدنی دیگر، به آسیب ایجاد شده اجازه بهبودی کامل دهید. اگر بهبودی کامل حاصل نشود، شما دوباره به این عارضه مبتلا خواهید شد.
پیشگیری از آسیب همسترینگ
جهت پیشگیری از این عارضه شما باید موارد فوق را رعایت کنید:
- قبل از انجام هر ورزشی ماهیچه های تان را گرم کنید. که اینکار را میتوانید از طریق قدم زدن و یا ورزشهای سبک دیگر انجام دهید.
- جهت تقویت همسترینگها ورزشهایی را که پزشک به شما توصیه میکند را انجام دهید. چراکه تمرینات کششی و تقویتی منظم میتوانند شانس ابتلای مجدد به این عارضه را در شما کمتر کنند.
بازگشت به فعالیت های سنگین قبل از بهبود کامل عضلات همسترینگ ممکن است باعث عود آسیب شود.
ویزیت در بندرعباس
ویزیت در آبادان
ویزیت در بجنورد
ویزیت در بیرجند
ویزیت در تهران
ویزیت در دماوند
ویزیت در زنجان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.