کنزیوتیپ یا نوار درمانی چیست؟
در این نوشته دکتر مهسا عدیلی در مورد کنزیوتیپ یا نوار درمانی توضیحاتی داده اند
کنزیوتیپ (نوار درمانی) چیست؟
نوار کینزیولوژی (KT) یک ابزار درمانی است و به طور فزاینده ای در عرصه های ورزشی رواج یافته است. از تیپینگ یا نوار درمانی برای پیشگیری و درمان آسیب های ورزشی استفاده می شود. نوار درمانی نه تنها برای آسیب های ورزشی بلکه در شرایط دیگر نیز استفاده می شود. این روش در دهه ۱۹۷۰ با هدف تسکین درد و بهبود ترمیم بافتهای نرم مورد استفاده قرار گرفته است. مزایای زیادی برای نوار درمانی وجود دارد از جمله تسهیل حس عمقی، کاهش خستگی عضلانی، کاهش درد عضلانی، مهار درد، بهبود روند ترمیم مانند کاهش ادم و بهبود تخلیه لنفاوی و جریان خون.
ویژگی این نوار ها چیست؟
این نوارها با قابلیت کشش ۱۲۰ تا۱۴۰ درصد طول اولیه خود ساخته می شوند و پس از استفاده به طول اولیه و بدون کشش خود برمی گردند. نواردرمانی از ویژگی های فیزیکی پوست تقلید می کند زیرا همان وزن و ضخامت لایه اپیدرم پوست و خاصیت ارتجاعی ذاتی آن را دارد. این نوارها از جنس الاستیک پلیمری اند که در الیاف ۱۰۰٪ پنبه پیچیده شده اند و اجازه ی تبخیر رطوبت را می دهند. این نوار ها ضد آب اند و قابلیت تنفس دارند و می توان آن ها را هنگام ورزش، دوش گرفتن و حتی شنا پوشید. به سرعت خشک می شوند و به ندرت باعث تحریک پوست می شوند. در صورت تحریک پوست، به بیمار توصیه می شود بلافاصله نوار را برداشته و محل را با آب گرم و صابون بشوید تا هرگونه چسب باقی مانده شسته شود. در صورت استفاده صحیح، ۳-۵ روز دوام می آورد.
عملکرد این نوارها چگونه است؟
نوع استفاده از این نوار ها نتیجه فیزیولوژیکی را تعیین می کند. به عنوان مثال نوار بدون کشش، روی پوستی که با دست کشیده شده در سطح عضله آسیب دیده استفاده می شود. این نوع استفاده باعث ایجاد تغییراتی در پوست می شود که پوست را بلند می کند. نظریه ها نشان می دهند که این تغییرات با افزایش فضای بین بافتی و کاهش فشارهای بینابینی ناشی از تورم پس از آسیب، بازسازی بافت را تحریک می کند. این کاهش فشار همچنین باعث کاهش تحریک گیرنده های درد زیر جلدی شده و منجر به کاهش درد می شود. همچنین این نظریه مطرح شده است که بالا بردن پوست، رشته هایی را که پوست را به سلولهای اندوتلیال عروق لنفاوی و مویرگی متصل می کند جدا می کند. به این ترتیب کانال هایی ایجاد می شود که اجازه تخلیه لنف را می دهد، در نتیجه تورم را کاهش داده و باعث افزایش خون در ناحیه می شود. به طور کلی این نوار ها سبب افزایش دامنه ی حرکتی افزایش عملکرد و کاهش ادم و تورم می شود.
اصول کاربرد این نوار ها چیست؟
- ابتدا باید بیمار به طور کامل ارزیابی شود تا مناسب ترین برنامه انتخاب شود.
- از نوار چسب بر روی ناحیه ای از پوست که آسیب دیده است استفاده نشود، مثل محل بریدگی، سوختگی، آفتاب سوختگی یا هر نوع راش و تحریک پوستی
- پوست قبل از استفاده باید عاری از روغن و لوسیون باشد
- اگر موهای بدن چسبندگی را محدود می کند، ممکن است نیاز به اصلاح آن ناحیه داشته باشید
- کشش اضافی اعمال نکنید (به عنوان مثال با استفاده از اکسید روی)
- اگر بیمار در حال ورزش بود، مطمئن شوید که قبل از مصرف تعریق کاملاً خشک شده است
- اگر از رول نوار استفاده می کنید، اندازه گیری کرده و با دقت برش دهید
- تمام لبه های نوار را گرد کنید تا از کنده شدن زودرس جلوگیری شود
- پس از برداشتن روکش، از لمس قسمت چسبی نوار خودداری کنید زیرا ممکن است قدرت چسبندگی روی پوست را کاهش دهد
- پس از چسباندن نوار، چسب حساس به حرارت آن را با مالیدن سطح نوار فعال کنید
- برای انجام فعالیت هایی که باعث تعریق می شوند، حداقل ۱ ساعت صبر کنید
- پس از استفاده حداقل ۱ ساعت از شنا یا دوش گرفتن خودداری کنید
- بعد از ورزش، شنا یا دوش گرفتن به آرامی با یک حوله نوار را خشک کنید.
نوار کینزیولوژی (KT) یک ابزار درمانی است و به طور فزاینده ای در عرصه های ورزشی رواج یافته است. از تیپینگ یا نوار درمانی برای پیشگیری و درمان آسیب های ورزشی استفاده می شود. نوار درمانی نه تنها برای آسیب های ورزشی بلکه در شرایط دیگر نیز استفاده می شود. این روش در دهه ۱۹۷۰ با هدف تسکین درد و بهبود ترمیم بافتهای نرم مورد استفاده قرار گرفته است. مزایای زیادی برای نوار درمانی وجود دارد از جمله تسهیل حس عمقی، کاهش خستگی عضلانی، کاهش درد عضلانی، مهار درد، بهبود روند ترمیم مانند کاهش ادم و بهبود تخلیه لنفاوی و جریان خون. |
مهم ترین کاربردهای کنزیویپ چیست؟
این روش درمانی در همه فازهای ترمیم (حاد، تحت حاد و مزمن ) قابل استفاده است.
یکی از ویژگی های خوب این روش این است که عملکردی محسوب می شود و جلوی فعالیت بیمار را نمی گیرد و اجازه می دهد فرد کارهای روزمره خود را انجام دهد. یعنی این روش فشار های روزانه را از مفاصل، عضلات و تاندون های آسیب دیده بر می دارد و به آن ها فرصت ترمیم می دهد ،در عین حال بیمار محدودیتی در عملکرد روزانه اش ندارد.
مهم ترین کاربرد های آن شامل آسیب های ورزشی، کشیدگی رباط ها و تاندو ن ها حین ورزش، کشیدگی عضلات، آزادسازی نقاط میوفاشیال یا نقاط ماشه ایی، گردن درد، آسیب تاندون های شانه، آرنج تنیس بازان، آرنج گلف بازان، التهاب تاندون های دست و انگشتان، کمر درد، آسیب رباط های صلیبی زانو، آسیب منیسک های زانو، نرمی کشکک زانو یا کندرومالاسی پاتلا، پیچ خوردگی مچ پا، خار پاشنه و تاندونیت آشیل است.
به طور کلی کاهش درد و التهاب ناشی از آسیب های عصبی-اسکلتی-عضلانی، کاهش ورم یا اِدم وهمینطور لنف ادم ناشی از پرتو درمانی در سرطان، کاهش اسپاسم عضلانی (ریلکس کردن عضله)، افزایش قدرت عضلانی، افزایش ثبات مفصل، اصلاح وضعیت نامناسب بافت نرم و مفاصل، جلوگیری از حرکات بیش از حد مفاصل از کاربردهای اصلی آن است.
موارد منع مصرف کنزیوتیپ چیست؟
- بدخیمی
- عفونت، سلولیت
- زخم باز
- DVT
در چه مواردی باید احتیاط شود؟
- دیابت
- نارسایی احتقانی قلب
- شکستگی
مراقبت های لازم پس از کنزیوتیپینگ شامل چه چیزهایی ست؟
- اگر نوار علائم شما را بدتر کرد، آن را بردارید.
- اگر نوار شروع به جدا شدن کرد، آن را مالش دهید تا دوباره چسب نوار فعال شود.
- آن را با سشوار خشک نکنید.
ویزیت در بندرعباس
ویزیت در آبادان
ویزیت در بجنورد
ویزیت در بیرجند
ویزیت در تهران
ویزیت در دماوند
ویزیت در زنجان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.