شاک ویو تراپی (ESWT) در تاندینوپاتی آشیل و فاشئیت پلانتار (خار پاشنه)
در این مطلب دکتر عاطفه جوادی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی توضیحاتی در ارتباط با استفاده از شاک ویو تراپی در درمان تاندینوپاتی آشیل و فاشئیت پلانتار( یا درمان خار پاشنه) ارائه کرده اند، که سود و زیان این روش و روشهای درمانی جایگزین را نیز ارائه می نماید
تاندینوپاتی آشیل و فاشئیت پلانتار (خار پاشنه) چیست؟
در تاندینوپاتی آشیل، درد، تورم، سفتی و ضعف در تاندون آشیل (تاندونی که باعث اتصال عضلات پشت ساق به پاشنه می گردد) ایجاد می شود. این بیماری احتمالا در اثر آسیبهای خفیف و مکرر که بهبود نیافته اند، ایجاد میگردد .
فاشئیت پلانتار(خار پاشنه) بعلت بروز التهاب در فاشیا (نیام) کف پا ایجاد می شود .فاشیای کف پا بصورت یک نوار ضخیم در کف پا ،از انگشتان تا پاشنه کشیده شده است. آسیبهای مکرر خفیف به این بافت منجر به التهاب میگردد.
شاک ویو تراپی (ESWT) چیست؟
ESWT روشی است که در آن امواج پر قدرت مکانیکی از روی پوست به بافت آسیب دیده رسیده و باعث افزایش خونرسانی به بافت و تسریع فرایند ترمیم بافتی می گردد. در اغلب موارد، دوره درمان سه جلسه با فاصله یک تا دو هفته می باشد.
شاک ویو تراپی (ESWT) برای چه افرادی توصیه می شود؟
شاک ویو تراپی(shock wave therapy) اغلب به بیمارانی که پاسخ کافی به سایر روش های درمانی نداشته اند، توصیه می شود. از جمله روش های درمانی اولیه می توان به فیزیوتراپی،استفاده از ارتوزها (شامل کفی کفش)، استراحت، یخ درمانی و مصرف مسکن ها اشاره نمود.
این روش درمانی، کم تهاجمی بوده و بصورت سرپایی انجام می شود یعنی بیمار بعد از دریافت درمان، همان روز به منزل برمیگردد و باعث کاهش درد و سایر علائم می شود.
عوارض این shock wave therapy کدامند؟
ممکن است درطول جلسه درمان، کمی درد یا احساس ناراحتی بوجود آید که البته قابل تحمل است. بعد از ESWT ممکن است در ابتدا درد بیشتر شده و قرمزی، تورم و یا بی حسی ایجاد گردد. این موارد در طول یک هفته و قبل از جلسه بعدی درمان، بهبود می یابند. مطالعات نشان داده اند که از هر ۱۰ نفر ۵ تا ۷ نفر این درمان را موثر می دانند.
در ESWT ریسک بسیار کمی برای پارگی تاندون یا لیگامان و آسیب به بافت نرم وجود دارد.
در موارد زیر، شاک ویوتراپی(shock wave therapy) برای تاندینوپاتی آشیل یا فاشئیت پلانتار(خار پاشنه) نباید انجام شود:
در زمان حاملگی
مصرف داروهای ضد پلاکتی ( مثلا کلوپیدگرول) بجز آسپیرین ۷۵ میلی گرم و یا داروهای ضد انعقاد ( مثلا وارفارین یا ریواروکسابان)
وجود اختلال انعقادی
سن کمتر از ۱۸ سال
تحت درمان بیماری سرطان و یا وجود بدخیمی استخوان
عفونت در پا
سابقه پارگی تاندون آشیل و یا پارگی فاشیای کف پا
سابقه تزریق کورتون در ناحیه مبتلا در ۱۲ هفته اخیر
این موارد حتما توسط پزشکی که این درمان را پیشنهاد می دهد با شما چک میگردد.
پزشک شما در خصوص سود و زیان این درمان به جزئیات بیشتر با شما صحبت خواهد کرد. هم چنین می توانید سوالات خود را در سایت www.pmrdoctors.ir مطرح نمایید.
آیا روش درمانی جایگزین وجود دارد؟
در صورت عدم موفقیت شاک ویو تراپی در کاهش درد، روش های جراحی پیشنهاد می شوند که به شرایط بیمار بستگی دارد. پزشک شما در این خصوص با شما صحبت خواهد کرد.
چه آمادگیهایی برای شاک ویو تراپی لازم است؟
تمام جلسات دوره درمانی را بطور منظم شرکت نمایید.
از دو هفته قبل و در طول جلسات درمان، از مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند بروفن خودداری نمایید. اگر شک دارید چنین داروهایی در سبد دارویی شما هست از پزشکتان مشورت بخواهید.
لباس راحت به تن کنید زیرا در طول جلسه لازم است بروی شکم بخوابید.
چه کسی درمان را انجام می دهد؟
درمان با شاک ویو توسط متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی و یا سایر رشته های مرتبط که همگی کاملا آموزش دیده اند انجام میشود.
شاک ویو تراپی (shock wave therapy)چگونه انجام می شود؟
برای شروع درمان، از شما خواسته میشود که بر روی شکم خوابیده و پاهایتان را روی یک بالشت قرار دهید. پزشک کمی ژل ( مانند ژل سونوگرافی) روی محل آسیب دیده می ریزد و دسته (پروب) دستگاه را روی محل قرار می دهد. امواج از طریق پروب تابیده می شوند. هر جلسه درمان حدودا ۵ دقیقه بطول می انجامد.
درمان خار پاشنه
آیا این روش درمانی دردناک است؟
|
بعد از درمان چه اتفاقی می افتد؟
بعد از جلسه درمان شما می توانید بلند شوید و براحتی راه بروید. اگر بعد از شاک ویوتراپی احساس درد یا ناراحتی داشتید، می توانید از مسکن هایی نظیر استامینوفن استفاده کنید اما از مصرف داروهای ضد التهاب نظیر بروفن و انجام یخ درمانی اجتناب نمایید، زیرا باعث تداخل در فرایند ترمیم بافتی می گردند.
وقتی به خانه رفتید چه کار لازم است انجام شود؟
می توانید بلافاصله فعالیت های معمول خود را انجام دهید و به سر کار بروید. البته توصیه میشود در ۴۸ ساعت اول از انجام فعالیت های سنگین که منجر به تشدید درد می شوند اجتناب نمایید.
آیا بعد از پایان دوره درمان نیاز به پیگیری می باشد؟
بهتر است ۸ هفته بعد از اتمام درمان به پزشک مراجعه نمایید. هم چنین بهتر است در فاصله ۳ ماه و یکسال بعد نیز مراجعه داشته باشید تا اثربخشی درمان بررسی گردد.
اطلاعات تکمیلی
می توانید در سایت ما پرسش های بیشتری مطرح نمایید و همکاران به آنها پاسخ خواهند داد.
مطالب پر بازدید
- پارکینسون
- تزریق اپیدورال
- نوار عصب و عضله
- توانبخشی سکته مغزی
- توانبخشی قلبی
- تکارتراپی
- برای چه بیماری هایی به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنیم
ویزیت در دماوند
ویزیت در آبادان
ویزیت در بجنورد
ویزیت در بندرعباس
ویزیت در بیرجند
ویزیت در تهران
ویزیت در زنجان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.