ماساژ درمانی

در این نوشته دکتر محسن چراغی در مورد ماساژ درمانی، انواع مختلف ماساژ، فواید ماساژ درمانی و تاثیر ماساژ درمانی بر روی بیماری های مختلف توضیحاتی داده اند.

مقدمه ای بر ماساژ درمانی

ماساژ درمانی نوعی از درمان است که در آن یک پزشک یا درمانگر آموزش دیده و دارای مجوز ، با استفاده از درجات مختلف فشار و حرکت ، بافت‌های نرم بدن شامل عضله ، بافت همبند ، تاندون ها ، رباط ها و پوست را دستکاری می کند. ماساژ به طور کلی بخشی از طب فیزیکی و توانبخشی در نظر گرفته می شود. ماساژ درمانی به طور فزاینده‌ای همراه با درمان‌های استاندارد پزشکی و توانبخشی برای طیف گسترده‌ای از بیماری‌های پزشکی مانند کمردرد و گردن‌درد ارائه می شود.

ماساژ درمانی برای کمک به بهبود وضعیت سلامتی یا تقویت سلامتی و سیستم ایمنی استفاده می شود. ماساژ در اکثر فرهنگ‌های شرقی و غربی، در طول تاریخ بشر انجام شده است ، و یکی از ابتدایی‌ترین ابزارهایی بود که مردم برای تسکین درد استفاده می‌کردند.

تاریخچه

تاریخچه ماساژ درمانی به ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح (یا زودتر از آن) در هند بر می‌گردد ، جایی که یک سیستم مقدس برای التیام طبیعی بدن محسوب می شد. ماساژ درمانی که توسط هندوها در طب “سلامت زندگی” آیورودا استفاده می شد ، روشی است که برای بهبود آسیب ها ، تسکین درد و پیشگیری و درمان بیماری ها از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. مروجین آیورودا بر این باورند که بیماری زمانی ایجاد می شود که افراد با محیط هماهنگ نشوند. اعتقاد بر این است که ماساژ تعادل طبیعی و جسمی بدن را بازیابی می کند تا بتواند به طور طبیعی بهبود یابد.

ماساژ درمانی

با تکامل فرهنگ و تاریخ ، روشهای درمانی ماساژ حدود ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد به چین و آسیای جنوب شرقی منتقل شد. روش‌های ماساژ چینی به عنوان ترکیبی از مهارت‌ها و روش‌های طب سنتی چینی ، ورزش‌های رزمی و آموزش یوگای معنوی بودایی‌ها و تائوئیست‌ها توسعه یافته است. روش آنها بسیار شبیه هندی ها بود، بر این اساس که این بیماری ناشی از عدم تعادل یا کمبود انرژی در مسیرهای مختلف است.

تا سال ۲۵۰۰ قبل از میلاد، ماساژ درمانی به مصر راه یافت، جایی که در نقاشی های آرامگاه ها به تصویر کشیده شد. مصری ها جز اولین گروه‌هایی بودند که از روش رفلکسولوژی استفاده کردند. رفلکسولوژی شامل اعمال فشار بر نقاط یا نواحی خاص روی پا و دست ها برای بهبودی است.

کاربرد ماساژ درمانی

سال ۱۰۰۰ قبل از میلاد مسیح، راهبان در حال مطالعه بودیسم در چین، ماساژ درمانی را به ژاپن آوردند و تغییراتی را روی آن اعمال کردند و آن را “آنما” نامیدند که بعدا به عنوان شیاتسو شناخته شد.

محبوبیت ماساژ درمانی در غرب تا قرن هفدهم کاهش یافت ، زمانی که اکتشافات جدید در داروشناسی و فناوری پزشکی باعث تغییر طب مدرن شد. ر اوایل قرن هفدهم، پزشک / ژیمناست / معلم سوئدی Per Henrik Ling روشی را ایجاد کرد که به عنوان درمان حرکت سوئدی شناخته شد تا به تسکین درد مزمن کمک کند. این روش همان چیزی است که ما اکنون به عنوان ماساژ سوئدی می‌شناسیم. سبکی که شامل نوازش، فشار دادن و ضربه زدن است. ماساژ درمانی به آرامی در کشورهای دیگر از جمله آمریکا نیز گسترش پیدا کرد و در قرن بیستم میلادی به عنوان روشی رایج در درمان برخی بیماری‌ها پذیرفته شد.

ماساژ درمانی در چه بیماری‌هایی کاربرد دارد؟

ماساژ درمانی برای انواع مختلفی از دردهای حاد و مزمن، از جمله کمردرد ،گردن‌درد و درد شانه ، درد ناشی از آرتروز زانو و سردرد مورد بررسی قرار گرفته است. ماساژ باعث کاهش اضطراب و استرس در بیماری‌های گوناگون می‌شود. اثرات ماساژ در فشارخون بالا و نیز بی‌خوابی بررسی شده است. در بیماری‌های مزمن مانند سرطان سینه نیز ماساژ درمانی به کار رفته است. در ادامه به مرور این اثرات و بررسی مطالعات در زمینه ماساژ درمانی خواهیم پرداخت.

تاثیر ماساژ درمانی در کمر‌درد

در یک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۱۵ مشخص شد که ماساژ هم در کمردرد حاد و هم در کمر‌درد مزمن ، باعث بهبود درد در کوتاه مدت می‌شود. آژانس تحقیقات و کیفیت بهداشت در امریکا ، در ارزیابی سال ۲۰۱۶ عنوان کرد که شواهدی وجود دارد که ماساژ برای درمان کمردرد مزمن مفید است. متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی ماساژ درمانی را به عنوان گزینه ای برای درمان کمردرد حاد و تحت‌ حاد معرفی کرد.

درمان بیرون زدگی دیسک کمر بدون جراحی با تزریق اپیدورال

تاثیر ماساژ درمانی در درد‌های گردن و شانه

ماساژ درمانی ممکن است علاوه بر کمردرد در گردن‌درد و یا درد شانه مفید باشد ، اما مزایای آن برای گردن‌درد تنها مدت کوتاهی ادامه دارد. در مطالعات گسترده‌ای که در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۶ انجام شده است مشخص شده که اگر جلسات ماساژ به اندازه کافی طولانی و مکرر باشد ، می تواند تسکین کوتاه مدت گردن‌درد و درد شانه را ایجاد کند.

دررفتگی های مکرر شانه

تاثیر ماساژ درمانی در آرتروز زانو

تحقیقات کمی در این زمینه انجام شده است. ماساژ درمانی برای آرتروز زانو ممکن است فواید کوتاه مدتی در تسکین درد زانو داشته باشد.

تاثیر ماساژ درمانی در آرتروز زانو

درمان غیر جراحی آرتروز زانو

تاثیر ماساژ درمانی در سردرد

گاهی ماساژ می‌تواند اندکی سردرد را کاهش دهد و این اثرات در برخی مطالعات به اثبات رسیده است اما فعلا نتیجه گیری قطعی در این زمینه زود است. با این‌ وجود انجام ماساژ در سردرد علاوه بر کاهش درد باعث کاهش اضطراب نیز می‌شود که خود در بهبود بیماری این افراد اثرگذار است.

تاثیر ماساژ درمانی در کمک به بیماران مبتلا به سرطان

ماساژ درمانی می تواند بخشی از مراقبت‌های حمایتی برای بیماران مبتلا به سرطان باشد که دوست دارند آن را امتحان کنند. با این حال ، شواهد قطعی مبنی بر اینکه می تواند درد و اضطراب را در بیماران مبتلا به سرطان تسکین دهد وجود ندارد. ماساژ درمانی با یا بدون رایحه درمانی برای تسکین درد، اضطراب و سایر علائم در افراد مبتلا به سرطان استفاده شده است. در دستورالعمل‌های بالینی (راهنمایی برای ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی) برای مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان سینه، ماساژ یکی از چندین روش مفید برای کاهش استرس ، اضطراب ، افسردگی ، خستگی و کیفیت زندگی است.

ضمنا ماساژ درناژ لنفاوی روش مطمئنی برای کاهش ادم ناشی از سرطان سینه در دست است. برای مراقبت از بیماران مبتلا به سرطان ریه ماساژ درمانی می تواند به عنوان بخشی از مراقبت‌های حمایتی در بیمارانی که اضطراب یا درد آنها با مراقبت های معمول کنترل نمی‌شود ، اضافه شود. در هنگام کار با بیماران سرطانی ممکن است لازم باشد ماساژور تکنیک های خود را اصلاح کنند. به عنوان مثال ، ممکن است مجبور شوند فشار کمتری نسبت به حد معمول در مناطقی که به دلیل سرطان یا درمان های سرطان حساس هستند ، استفاده کنند. استفاده از این روش‌ در درمان بیماران مبتلا به سرطان حتما باید زیر نظر پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی صورت گیرد.

تاثیر ماساژ درمانی در فیبرومیالژیا

ماساژ درمانی در فیبرومیالژیا اگر به مدت کافی ادامه یابد ممکن است برای برخی از علائم فیبرومیالژیا مفید باشد. در ارزیابی سال ۲۰۱۴ از ۹ مطالعه (۴۰۴ نفر شرکت کننده) نتیجه گیری شد که ماساژ درمانی در فیبرومیالژیا در صورتی که حداقل ۵ هفته زیر نظر متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ادامه پیدا کند درد ، اضطراب و افسردگی را در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا بهبود می بخشد اما تاثیری در اختلال خواب ندارد. در ارزیابی سال ۲۰۱۵ نیز مشخص شد که ماساژ اثرات مفیدی بر کیفیت زندگی در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا دارد.  در مورد ماساژ سوئدی این فواید در فیبرومیالژیا دیده نشده است.

فیبرومیالژی

تاثیر ماساژ درمانی در بیماران مبتلا به HIV/AIDS

برخی شواهد نشان می دهد که ماساژ درمانی ممکن است فوایدی برای اضطراب ، افسردگی و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به HIV/AIDS داشته باشد ، اما میزان تحقیق و تعداد افراد مورد مطالعه اندک است. ماساژ درمانی ممکن است به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به HIV یا ایدز کمک کند. اخیرا ، مطالعه ای بر روی ۵۴ نفر در سال ۲۰۱۳ نشان داد که ماساژ ممکن است برای افسردگی در افراد مبتلا به HIV مفید باشد و یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ بر روی ۲۹ نفر مبتلا به HIV نشان داد که ماساژ برای اضطراب مفید است.

تاثیر ماساژ درمانی در رشد نوزادان نارس

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ماساژ در نوزادان نارس ممکن است باعث افزایش وزن شود. این فواید ماساژ برای نوزادان طبیعی که در زمان مناسب به دنیا می‌آیند به وضوح اثبات نشده است. یک مطالعه تحقیقاتی در سال ۲۰۱۷ اثر ماساژ بر افزایش وزن در نوزادان نارس را ارزیابی كرد كه در بیشتر آنها بهبود وزن مشاهده شد. مکانیسم ماساژ درمانی که ممکن است باعث افزایش وزن در نوزادان نارس شود به درستی درک نشده است. برخی مطالعات فواید فراوانی را برای ماساژ در نوزادان نارس پیشنهاد می دهند اما از آنجا که مقدار شواهد اندک است ، فعلا نمی‌توان به نتیجه قطعی رسید.

تاثیر ماساژ درمانی در رشد نوزادان نارس

ماساژ درمانی چه عوارضی دارد؟

به نظر می رسد خطرات و عوارض ماساژ درمانی ناچیز است. با این حال، گزارش های نادری از عوارض جانبی جدی مانند لخته خون ، آسیب عصبی یا شکستگی استخوان گزارش شده است. در انواع شدید ماساژ، مانند ماساژ بافت عمقی ، یا بیمارانی که ممکن است در معرض خطر آسیب دیدگی بیشتری باشند ، مانند افراد مسن احتمال این عوارض بیشتر است. به همین دلیل در بیماران مسن بهتر است ماساژ درمانی تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.

مواردی وجود دارد که ممکن است ماساژ و میوتراپی توصیه نشود ، یا باید تحت نظر یک پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی انجام شود. از جمله این موارد می‌توان به دوران حاملگی، بثورات پوستی ، بریدگی یا عفونت، شک به شکستگی استخوان و بیماری تهدید کننده حیات اشاره کرد. در نوزادان نارس نیز باید ماساژ به آرامی و با دقت انجام شود.

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

نوار عصب و عضله

تزریق اپیدورال

آدرس و شماره تماس دکتر محسن چراغی

مطب: پارکینگ شهرداری، خیابان موید، ساختمان پارسیان، طبقه دوم، واحد هفت، روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۸ تا ۲۰

شماره تماس: ۰۸۳۳۷۲۳۰۸۵۰

بیمارستان امام حسین، روزهای شنبه، یکشنبه، سه شنبه صبح از ساعت ۹ تا ۱۲

شماره تماس: ۰۸۳۳۴۲۷۴۶۴۳

کلینیک شهید چوبکار، روزهای دوشنبه و چهارشنبه صبح از ساعت ۹ تا ۱۲

شماره تماس: ۰۸۳۳۷۲۲۱۱۶۵

آدرس و شماره تماس دکتر زینب بساق زاده

آدرس کلینیک:

  • مطب: خیابان امیری، خیابان پرویزی، فرعی بانک آینده، ساختمان دلارام، طبقه سوم، واحد ۱۰
  • تلفن: ۰۹۳۳۹۴۸۷۷۷۰

آدرس و شماره تماس دکتر روژین نیک رای

آدرس کلینیک:

  • کرمانشاه، پارکینگ شهرداری، خیابان موید، ساختمان پارسیان، طبقه دو، واحد هفت
  • تلفن:  ۰۸۳۳۷۲۳۰۸۵۰- ۰۹۰۱۶۴۵۸۹۱۶

آدرس و شماره تماس دکتر مهسا عدیلی

آدرس کلینیک:

  • خیابان سید جمال الدین اسد آبادی، سه راه پلنگ صورتی، کوچه پویش ۶ (شهید توسلی)، ساختمان پزشکان آرام، طبقه ۲.
  • تلفن:
    ۰۹۱۷۰۳۱۱۰۶۰
    ۰۹۳۰۴۲۸۲۱۱۱

آدرس و شماره تماس دکتر مریم رحیمی

آدرس کلینیک:

  • بیرجند، خیابان شهدا، شهدا ۲، پلاک ۱۲، ساختمان پزشکان رضوان، طبقه دوم
  • نوبت دهی: تماس با ۰۹۳۷۵۶۱۰۳۰۹ از ۸ صبح تا ۸ شب

آدرس و شماره تماس دکتر محمد احمدی دستگردی

آدرس کلینیک:

  • تهران، کلینیک توانبخشی سکته مغزی تبسم؛باقر خان غربی
  • شنبه ها ۱۱ تا ۱۳
  • نظر آباد کرج، خیابان مطهری، جنب مسجد الغدیر، ساختمان پزشکان شفا
  • تلفن: ۰۲۶۴۵۳۵۰۰۰۸ – ۰۲۶۴۵۳۵۸۵۳۵ – ۰۹۳۸۲۶۰۱۸۹۴
  • پنج شنبه ها ۴ تا ۷

آدرس و شماره تماس دکتر لیلا باقرزاده

آدرس کلینیک:

  • تهران، شهرک غرب، بلوار فرحزادی، روبروی اریکه ایرانیان، قبل از خروجی نیایش، خیایان تربیت معلم، کوچه گلبان، پلاک ۶، ساحتمان مداوا، طبقه پنجم، کلینیک درد مداوا
  • تلفن: ۰۲۱۸۸۶۸۸۸۸۱ – ۰۲۱۸۸۶۸۸۸۸۲
  • سه شنبه ها  ۳ تا ۷ عصر

آدرس و شماره تماس دکتر الهام لونی

آدرس کلینیک:

  • تهران، قیطریه، خیابان شهید برادران سلیمانی، کوچه نعمتی، بیمارستان توانبخشی رفیده
  • تلفن: ۰۲۱۲۲۶۷۸۵۱۹
  • نوبت دهی: مراجعه به سایت شفاداک و جستجوی دکتر لونی و رزرو نوبت  www.shafadoc.ir
  • ویزیت بیماران: یکشنبه و سه شنبه ها ساعت ۱۰ تا ۱۲
  • نوارعصب و عضله: شنبه و چهارشنبه ها ساعت ۱۰ تا ۱۲

آدرس و شماره تماس دکتر محمد رسول نظام آبادی

آدرس کلینیک:

  • کلینیک استقلال
    ورودی ۱: تهران، خیابان خواجه عبدالله انصاری، انتهای خیابان چهاردهم، کوچه زروان، پلاک ۱۲
    ورودی ۲: تهران، رسالت شرق به غرب، قبل از پل سیدخندان، بعد از بیمارستان قمر بنی هاشم
  • تلفن: ۰۲۱-۲۲۸۶۶۸۹۰
  • سه شنبه ها از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۸ عصر
  • تهران، خیابان خواجه عبدالله انصاری، انتهای خیابان چهاردهم، کوچه زروان، پلاک ۱۲، کلینیک استقلال
  • تلفن: ۰۲۱۲۲۸۶۶۸۹۰
  • سه شنبه ها عصر از ساعت ۱۴ تا ۱۸

آدرس و شماره تماس دکتر عاطفه جوادی

آدرس کلینیک:

  • تهران، تقاطع فرمانیه و پاسداران، نارنجستان هفتم (جهانبخش نژاد)، پلاک ۱۲ ساختمان مهر طبقه پنجم
  • تماس: ۰۹۳۷۵۴۰۳۵۳۴

آدرس و شماره تماس دکتر آزاده قاروی آهنگر

آدرس کلینیک:

  • بابل، میدان کشوری، سرداران ۴، ساختمان پزشکان مهر، طبقه ۶، واحد ۳۰
  • تلفن: ۰۱۱۳۲۲۸۸۹۹۷ – ۰۹۹۲۳۳۷۳۶۴۴

آدرس و شماره تماس دکتر زهرا هاشمی

آدرس مطب:

  • زنجان، خیابان دلجویی، ساختمان نسیم، طبقه ۴، واحد ۱۸
  • تلفن: ۰۹۹۳۴۵۳۶۲۹۱
۰ پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

امتیاز دهید post