درد زانو علت و درمان

در این نوشته دکتر زینب بساق زاده در مورد درد زانو، تشخیص علت زانو درد، درمان درد زانو و انواع روش های تشخیص این عارضه توضیحاتی داده اند.

زانو درد

زانو یکی از بزرگ‌ ترین مفاصل بدن به شمار می‌رود که هر روز و هر لحظه مورد استفاده ما قرار می گیرد. کار اصلی مفصل زانو خم و راست شدن، و تحمل وزن بدن همراه با مفاصل مچ پا و لگن است.

مشکلات و آسیب‌های زانو بسیار شایع هستند و در تمام سنین ممکن است بروز کنند. بروز آسیب‌ دیدگی یا بیماری در زانو‌ها می‌تواند در روند زندگی شما اختلال ایجاد کند، از شرکت در فعالیت‌های ورزشی گرفته تا کارهای عادی روزانه مانند بلند‌شدن از روی صندلی و راه رفتن.

قبل از بررسی علل درد زانو، بایستی با اجزای تشکیل دهنده (آناتومی) زانو آشنا شویم.

توانبخشی زانو

اناتومی زانو

قسمت‌های اصلی زانو عبارتند از استخوان‌ ها، رباط‌ ها، تاندون ‌ها، غضروف میان مفصلی و ماهیچه های اطراف زانو.

استخوان‌ های زانو

مفصل زانو از چهار استخوان تشکیل شده است:

  • استخوان تیبیا یا درشت نی
  • استخوان فیبولار یا نازک نی
  • استخوان فمور یا ران
  • استخوان کشکک

وظیفه‌ی استخوان‌های زانو حفظ قدرت، ثبات و انعطاف ‌پذیری زانو است.

رباط ‌های زانو

شامل رباط جانبی داخلی و خارجی، رباط صلیبی قدامی و خلفی و رباط کشکک است.

وظیفه‌ ی رباط‌ های زانو، اتصال استخوان به استخوان و کمک به قدرت و ثبات زانو است.

تاندون‌ های زانو

تاندون‌ها بافت‌های کششی هستند و ماهیچه را به استخوان متصل می ‌کنند. تاندون‌ها وظیفه ‌ی ثبات مفصل زانو را بر عهده دارند.

غضروف زانو

ماهیچه‌های اطراف زانو

شامل عضلات چهار سر رانی و همسترینگ که موجب ثبات مفصل زانو ، حفظ راستای صحیح آن و کمک به حرکت کردن آن می‌شوند.

اناتومی زانو

علل ایجاد درد زانو چه مواردی می­باشد؟

عوامل مختلفی می­تواند منجر به درد زانو شود. که این عوامل شامل موارد زیر می ­باشد:

  • خم و راست کردن و استفاده بیش از حد از زانو: که می­تواند منجر به ایجاد درد در بخش قدامی زانو شده که با دویدن، بالارفتن از پله، استفاده از دستشویی ایرانی و یا نشستن طولانی مدت درد تشدید می شود .
  • کندرومالاسی یا نرمی کشکک زانو: این بیماری موجب درد و التهاب غضروف زیر کشکک زانو می‌شود. کندرومالاسی یکی از علل شایع زانودرد در افراد جوان است.
  • آرتروز: که درحالت کلی به معنی التهاب و آسیب به مفاصل می­باشد؛ و دارای انواع مختلفی بوده و رایج­ترین آن استئوآرتریت نامیده می­شود و منجر به درد، خشکی و التهاب می­شود. این بیماری بر اثر بالا رفتن سن و فرسایش تدریجی مفصل و تحلیل رفتن غضروف مفصلی ایجاد می‌شود.
  • بورسیت: زمانی اتفاق می­افتد که در اطراف زانو کیسه­های مملو از مایع به نام بورس متورم شده و یا تحریک شوند.این مشکل بیشتر در بین افرادی مشاهده می شود که در حین کار زانو می زنند. برای مثال در این رابطه می توان از افراد باغبان یا قالی باف نام برد. بورسیت می­تواند منجر به درد و التهاب شود.
  • تجمع مایع در زانو که این حالت بعد از آسیب به زانو ایجاد می­شود.
  • پارگی منیسک زانو: منیسک به عنوان ضربه گیر برای غضروف بین استخوان ران و استخوان ساق پا عمل می­کند.
  • پارگی در رباط یا لیگامان: رباط­ها بافت­هایی هستند که استخوان­ها را به یکدیگر متصل می­کنند. آسیب دیدگی رباط می تواند در زمان انجام فعالیت های ورزشی و یا به دنبال آرتروز ایجاد شود و باعث ناراحتی و ناپایداری زانو گردد.
  • کشیدگی ماهیچه: ماهیچه­های مختلف در اندام تحتانی، مفصل زانو را حرکت می­دهند. که منجر به خم و راست شدن زانو می­شود. اگر یکی از این ماهیچه­ها به خوبی کار نکنند حرکت دادن زانو بسیار دردآور خواهد بود.
  • آسیب به زانو
  • روماتیسم مفصلی: روماتیسم یک بیماری خودایمنی است که باعث بروز آرتروز در بسیاری از مفاصل بدن از جمله زانو می‌شود. در صورتی که برای درمان روماتیسم اقدامی صورت نگیرد، این بیماری موجب آسیب دائمی به مفاصل بدن می‌شود.
  • بیماری های سایر مفاصل: برای مثال مشکلات ایجاد شده در لگن که می­تواند منجر به درد زانو شود.

علل ایجاد درد زانو چه مواردی می­باشد؟

تشخیص علت زانو درد

مهمترین راه تشخیص و درمان زانو درد،  معاینه فیزیکی صحیح و دقیق است.پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، با معاینه اصولی سعی می‌کند علائمی چون التهاب، تورم، تغییرشکل، عدم ثبات و کاهش میزان حرکت را در زانوی آسیب دیده بررسی کند. عکس ساده و سیاه و سفید زانو در راستای معاینه می‌تواند بسیاری از بیماری‌ها را مشخص کند. بعضی از بیماری‌های زانو جهت تعیین درجه شدت آسیب، نیاز به MRI دارد.

نکاتی برای افرادی که دچار زانو درد هستند

آیا راهی وجود دارد که شخص با انجام آن احساس بهبودی بیابد؟ بله. جهت کاهش علائم بیماری شما می­توانید موارد زیر را انجام دهید:

کاهش وزن: کاهش وزن باعث کاهش درد، در نتیجه ی کاهش فشار وارد شده به مفاصل آسیب دیده می شود و به این ترتیب نقش با اهمیت در کاهش علائم بیماری دارد.

استفاده از ابزارهای کمکی برای راه رفتن: استفاده از عصا و چوب زیر بغل می تواند باعث کاهش درد زانو شود.

از سرویس بهداشتی فرنگی استفاده کنید: به هیچ عنوان روی زمین ننشینید و از صندلی های بلند برای راحت تر بلند شدن استفاده کنید .

روی صندلی نماز بخوانید: نماز خواندن روی صندلی وزن و بار اضافی برو روی زانو ها را کاهش میدهد.

استفاده نکردن از پله: تا جایی که ممکن است از پله بالا و پایین نروید . حتی سطوح دارای شیب زیاد و کم هم برای پیاده روی مناسب نیست. اگر به اجبار باید از پله استفاده کنید، هر پله را تکی پایین بیایید و یا بالا بروید . به پهلو سعی کنید پایین بیاید (نه مستقیم ). در هنگام بالا رفتن از عصا استفاده کنید .

قرار دادن یخ بر روی زانو جهت کاهش درد و تورم:  از کیسه­های یخ ، هر یک تا دو ساعت به مدت ۱۵ دقیقه استفاده کنید. همچنین یک حوله نازک را بین یخ و پوستتان قرار دهید.

تغییر موقیت پا: جهت کاهش ورم، موقعیت خود را به طور مکرر تغییر دهید، مثلا بنشینید و دراز بکشید و پاهایتان را بالاتر از سطح قلبتان نگه دارید.

استراحت زانو: به زانو استراحت دهید و از حرکاتی که باعث بدتر شدن دردتان می­شود جلوگیری کنید. چمباتمه نزنید، دوزانو و چهارزانو ننشنید و ندوید. همچنین از وسایل ورزشی برقی یا وسایل ورزشی موجود در پارک ها استفاده نکنید. به جای آن می­توانید آهسته راه بروید و یا شنا کنید.

رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید: مصرف میوه ، سبزیجات و فیبر زیاد و مصرف گوشت ، چربی حیوانات و چربی های دیگر به میزان کم

داروهای ضددرد مصرف کنید: این داروها شامل استامینوفن، ایبوپروفن، دیکلوفناک و سلکسیب میباشند. همچنین می توانید از پمادهای موضعی ضددرد استفاده کنید.

نکاتی برای کاهش درد زانو

آیا هنگام درد زانو باید به پزشک مراجعه کنم؟

در موارد زیر باید به پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه نمایید:

  • قادر به حفظ وزنتان بر روی پاهایتان نباشید.
  • درد حاد و شدید در زانو داشته باشید.
  • احساس درد و تورم و التهاب در ناحیه زانو داشته باشید.
  • درکنار تب، در ناحیه زانو درد، ورم و قرمزی داشته باشید.
  • هنگام راه رفتن احساس قفل شدن یا خالی کردن زانو داشته باشید.
  • بعد از درمان­های موجود درد زانو در شما بدتر شود.

درمان درد زانو

درد زانو چگونه درمان می­شود؟

روش درمانی مورد استفاده برای رفع زانودرد  بستگی به دلیل ایجاد مشکل دارد. بنابراین، در این حالت مهمترین موضوع تشخیص علت، قبل از شروع یک برنامه درمانی می باشد. اگر شما نسبت به تشخیص مشکل مطمئن نیستید یا درباره شدت آن تردید دارید،لازم است قبل از شروع برنامه درمانی با پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مشورت کنید.بعضی از انواع درمان های مورد استفاده برای زانودرد در ادامه ذکر شده است. توجه داشته باشید که همه این روش های درمانی برای تمام شرایط قابل استفاده نیستند، اما می توانند برای درمان مشکلات خاص شما مفید و موثر باشند.

درمان آرتروز زانو

بستن زانوبند و یا کفی مناسب کفش در درمان زانو درد

زانوبند می تواند باعث کاهش درد، بهبود پایداری و کاهش خطر افتادن فرد شود.

بستن زانوبند و یا کفی مناسب کفش در درمان زانو درد

فیزیوتراپی و ورزش درمانی برای درمان زانو درد

ورزش درمانی می تواند باعث کاهش و حتی از بین رفتن درد ناشی از آرتروز و سایر مشکلات مربوط به آن همچون سفتی و ورم مفاصل شود. ورزش کردن جهت تقویت ماهیچه­هایی که مفاصل را حرکت می­دهند. از پزشک و یا پرستارتان درمورد نوع ورزش­هایی که می­توانند در کاهش درد درشما سهیم باشند، سوال کنید.

تمرینات ورزشی در درمان شکستگی کشکک زانو

تمرینات توانبخشی بورسیت زانو در اطراف کشکک

تمرینات ورزشی در درمان جابجایی و شلی کشکک زانو

تمرینات ورزشی در درمان کشیدگی رباط کناری خارجی زانو

تمرینات ورزشی برای درمان درد زانو دونده ها

داروهای درمانی زانو درد

مسکن‌های اصلی بدون نسخه ، استامینوفن و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن هستند. این داروها می‌توانند به شما کمک کنند تا درد و التهاب مربوط به آرتروز زانو را کنترل کنید.باید این داروها را با احتیاط و فقط درصورتی که پزشک آن‌ها را در برنامه درمان درد زانوی شما قرار داده باشد مصرف کنید.

تزریق کورتیکو استروئید در درمان زانو درد

تزریق مستقیم کورتیکواستروئید در مفاصل آسیب دیده می تواند در زمانی مفید باشد که التهاب و یا درد بیمار به مصرف داروهای مسکن خوراکی واکنش مناسب نشان ندهد. این تزریق در موارد زانودرد متوسط تا شدید استفاده می شود و یک روش جایگزین می باشد و می تواند علائم مربوط به التهاب را از بین ببرد. افراد بیمار می توانند از تزریق های کورتیکو استروئید در یک مفصل برای سه تا چهار بار در هر سال استفاده کنند.

تزریق استروئید

تزریق اسید هیالورونیک یا آمپول ژله ای یا ژلاتینی

اسید هیالورونیک که یک ماده طبیعی در بدن است، می تواند برای درمان زانودرد مفید باشد.

درمان زانو درد با تزریق‌های غنی از پلاکت (PRP) 

تزریق‌های غنی از پلاکت می‌تواند به طور چشم‌گیری باعث بهبودی بافت، از جمله بافت‌های زانوی آسیب ‌دیده یا تحلیل‌ رفته شود. پلاکت ها حاوی فاکتورهای رشد هستند که ترمیم بافت را تحریک می‌کنند.

درمان با تزریق‌های غنی از پلاکت با گرفتن نمونه‌ای از خون شما و چرخش آن در سانتریفیوژ انجام می‌شود تا جایی که پزشک بتواند به راحتی پلاکت‌ها را از سایر عناصر خون جدا کند. سپس پزشک سرم غنی از پلاکت جمع شده را مستقیماً به زانو تزریق می کند. مجموعه‌ای از این تزریق‌ها می‌توانند روند طبیعی بهبودی شما را تسریع کنند.

عمل جراحی در درمان زانو درد

اغلب روش‌های درمانی ذکر شده برای زانو درد در این مقاله، درد را بخوبی برطرف می کنند. اما، گاهی اوقات آسیب دیدگی مفصل به جراحی نیاز دارد. این جراحی می‌تواند یک جراحی خفیف مثل آرتروسکوپی یا جراحی تعویض مفصل باشد.

درمان غیر جراحی آرتروز زانو

توانبخشی زانو

آدرس و شماره تماس دکتر زینب بساق زاده

آدرس کلینیک:

  • مطب: خیابان امیری، خیابان پرویزی، فرعی بانک آینده، ساختمان دلارام، طبقه سوم، واحد ۱۰
  • تلفن: ۰۹۳۳۹۴۸۷۷۷۰

آدرس و شماره تماس دکتر روژین نیک رای

آدرس کلینیک:

  • کرمانشاه، پارکینگ شهرداری، خیابان موید، ساختمان پارسیان، طبقه دو، واحد هفت
  • تلفن:  ۰۸۳۳۷۲۳۰۸۵۰- ۰۹۰۱۶۴۵۸۹۱۶

آدرس و شماره تماس دکتر مهسا عدیلی

آدرس کلینیک:

  • خیابان سید جمال الدین اسد آبادی، سه راه پلنگ صورتی، کوچه پویش ۶ (شهید توسلی)، ساختمان پزشکان آرام، طبقه ۲.
  • تلفن:
    ۰۹۱۷۰۳۱۱۰۶۰
    ۰۹۳۰۴۲۸۲۱۱۱

آدرس و شماره تماس دکتر مریم رحیمی

آدرس کلینیک:

  • بیرجند، خیابان شهدا، شهدا ۲، پلاک ۱۲، ساختمان پزشکان رضوان، طبقه دوم
  • نوبت دهی: تماس با ۰۹۳۷۵۶۱۰۳۰۹ از ۸ صبح تا ۸ شب

آدرس و شماره تماس دکتر لیلا باقرزاده

آدرس کلینیک:

  • تهران، شهرک غرب، بلوار فرحزادی، روبروی اریکه ایرانیان، قبل از خروجی نیایش، خیایان تربیت معلم، کوچه گلبان، پلاک ۶، ساحتمان مداوا، طبقه پنجم، کلینیک درد مداوا
  • تلفن: ۰۲۱۸۸۶۸۸۸۸۱ – ۰۲۱۸۸۶۸۸۸۸۲
  • سه شنبه ها  ۳ تا ۷ عصر

آدرس و شماره تماس دکتر محمد احمدی دستگردی

آدرس کلینیک:

  • تهران، کلینیک توانبخشی سکته مغزی تبسم؛باقر خان غربی
  • شنبه ها ۱۱ تا ۱۳
  • نظر آباد کرج، خیابان مطهری، جنب مسجد الغدیر، ساختمان پزشکان شفا
  • تلفن: ۰۲۶۴۵۳۵۰۰۰۸ – ۰۲۶۴۵۳۵۸۵۳۵ – ۰۹۳۸۲۶۰۱۸۹۴
  • پنج شنبه ها ۴ تا ۷

آدرس و شماره تماس دکتر الهام لونی

آدرس کلینیک:

  • تهران، قیطریه، خیابان شهید برادران سلیمانی، کوچه نعمتی، بیمارستان توانبخشی رفیده
  • تلفن: ۰۲۱۲۲۶۷۸۵۱۹
  • نوبت دهی: مراجعه به سایت شفاداک و جستجوی دکتر لونی و رزرو نوبت  www.shafadoc.ir
  • ویزیت بیماران: یکشنبه و سه شنبه ها ساعت ۱۰ تا ۱۲
  • نوارعصب و عضله: شنبه و چهارشنبه ها ساعت ۱۰ تا ۱۲

آدرس و شماره تماس دکتر محمد رسول نظام آبادی

آدرس کلینیک:

  • کلینیک استقلال
    ورودی ۱: تهران، خیابان خواجه عبدالله انصاری، انتهای خیابان چهاردهم، کوچه زروان، پلاک ۱۲
    ورودی ۲: تهران، رسالت شرق به غرب، قبل از پل سیدخندان، بعد از بیمارستان قمر بنی هاشم
  • تلفن: ۰۲۱-۲۲۸۶۶۸۹۰
  • سه شنبه ها از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۸ عصر
  • تهران، خیابان خواجه عبدالله انصاری، انتهای خیابان چهاردهم، کوچه زروان، پلاک ۱۲، کلینیک استقلال
  • تلفن: ۰۲۱۲۲۸۶۶۸۹۰
  • سه شنبه ها عصر از ساعت ۱۴ تا ۱۸

آدرس و شماره تماس دکتر عاطفه جوادی

آدرس کلینیک:

  • تهران، تقاطع فرمانیه و پاسداران، نارنجستان هفتم (جهانبخش نژاد)، پلاک ۱۲ ساختمان مهر طبقه پنجم
  • تماس: ۰۹۳۷۵۴۰۳۵۳۴

آدرس و شماره تماس دکتر آزاده قاروی آهنگر

آدرس کلینیک:

  • بابل، میدان کشوری، سرداران ۴، ساختمان پزشکان مهر، طبقه ۶، واحد ۳۰
  • تلفن: ۰۱۱۳۲۲۸۸۹۹۷ – ۰۹۹۲۳۳۷۳۶۴۴

آدرس و شماره تماس دکتر زهرا هاشمی

آدرس مطب:

  • زنجان، خیابان دلجویی، ساختمان نسیم، طبقه ۴، واحد ۱۸
  • تلفن: ۰۹۹۳۴۵۳۶۲۹۱
۰ پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

امتیاز دهید post