نوار عصب و عضله و تست آن چگونه انجام می شود؟

نوار عصب و عضله (EMG-NCS) یک تست تشخیصی بسیار مهم و شناخته شده در سطح جهان به شمار میرود که وضعیت سلامتی عضلات و سلول های عصبی را بررسی می کند. اگر به دنبال اطلاعات دقیق در مورد نحوه انجام آن و شناخت یک مرکز و کلینیک معتبر با هزینه کم می باشید توصیه میکنیم تا انتها همراه ما باشید.

در این مقاله دکتر محمد رسول نظام آبادی در مورد چگونگی انجام نوار عصب و عضله، کاربردهای آن در بیرون زدگی دیسک و گیرافتادگی عصب، ام اس MS و … توضیحات کاملی برای شما ارائه داده اند و در پایان نیز به سوالات متداول شما در مورد ملاحظات قبل و بعد از انجام این تست نیز پاسخ داده اند.

دکتر محمد رسول نظام ابادی

تست نوار عصب و عضله

تست نوار عصب و عضله یک بررسی تشخیصی برای پی بردن به عملکرد عصب های محیطی بدن انسان است. بدن انسان یک مولد الکتریسیته است و هدف از تولید این الکتریسیته انتقال پیام ها بین مغز و دیگر اعضای بدن از جمله اندام هاست. انتقال پیام بصورت حس لمس، درد، فشار، گرما در پوست و دیگر حسهایی مثل دیدن، شنیدن و … از ارگان ها و اندام به مغز از طریق عصب انجام می­شود. همچنین دستورات مغز به اندام ها برای انجام دادن کارهایی مثل حرکت دادن عضو از طریق ارسال پیام بوسیله عصب ها صورت می پذیرد.

نوار عصب و عضله و آزمایش آن با ثبت و تحلیل این امواج الکتریکی اطلاعات مفیدی را در زمینه عملکرد عصب و آسیب های احتمالی در اختیار پزشک می گذارد. با این تست می توان شدت و محل آسیب عصبی را مشخص کرد و نیز می توان شواهدی از ترمیم عصب را نیز در این تست بررسی کرد.


کاربردهای تشخیصی آزمایش نوار عصب و عضله

 تعیین شدت آسیب ریشه عصب در بیرون زدگی های دیسک کمر و گردن

تعیین محل گیرافتادگی های عصب های محیطی بدن

تشخیص سندرم تونل کارپال و تعیین شدت آن

تشخیص سندرم تونل کوبیتال و تعیین شدت آن

تشخیص سندرم خروجی قفسه سینه (دنده گردنی)

تشخیص آسیب های عصبی ناشی از بریدگی و له شدگی عصب  و شدت این آسیب ها

بررسی میزان ترمیم عصب بعد از پیوند عصب

تشخیص بیماری ها عضله مثل میوپاتی های ارثی و اکتسابی

تشخیص بیماری هایی موتور نورون مثل ALS

تشخیص بیماری های محل اتصال عصب و عضله مثل میاستنی گراویس

نوار عصب و عضله و مرکز انجام تست

تست نوار عصب و عضله در بیرون زدگی دیسک کمر

نوار عصب و عضله یکی از تستهای بسیار کمک کننده در صدمات عصب و تشخیص دردهای ناشی از آسیب و فشار عصبی در دست و پا است.

همانطور که اشاره شد آزمایش نوار عصب می تواند محل آسیب عصبی و میزان آسیب عصب را تعیین کند؛ درگیری عصب ناشی از فشار حاصل از بیرون زدگی دیسک روی ریشه های عصبی که اصطلاحا در بیرون زدگی دیسک کمر سیاتیک هم گفته می شود، از این قاعده مستثنی نیست.

ما قبلاً به طور دقیقتر تست نوار عصب و عضله پار را در یک مقاله جداگانه مورد بررسی قرار داده ایم که در صورت علاقه می توانید آن را در اینجا مطالعه کنید.

علایم دربیرون زدگی دیسک کمر

گاهی با بیمارانی برخورد می کنیم که دارای درد، گزگز، احساس سوزن سوزن شدن و خستگی و گرفتگی در پاها می باشند و انجام تستهای مکرر در آنها از جمله ام آر آی، سی تی اسکن، سونوگرافی و دیگر تست های تشخیصی تصویربرداری و آزمایشگاهی نرمال بوده است اما تست نوار عصب و عضله بیماری و درگیری دیسک یا آرتروز مهره ها و فشار ثانویه آن روی عصب را نشان داده است.

گاهی بیرون زدگی دیسک کمر و یا تنگی کانال نخاعی بدون اینکه درد قابل توجهی در ناحیه کمر ایجاد کنند، باعث ایجاد علائم در پاها شده که می توان با انجام نوار عصب و عضله این بیماری را تشخیص داد.

فاکتور های درمانی بیرون زدگی دیسک

قبلاً از اینکه بخواهیم آزمایش نوار عصب و عضله را انجام بدهیم و به فکر این باشیم که آن را در کدام مرکز یا کلینیک انجام دهیم و تفسیر جواب کنیم، لازم است بدانیم که:

برای تصمیم گیری در مورد درمان بیرون زدگی دیسک چند فاکتور مهم علاوه بر ام آر آی وجود دارد. هر بیرون زدگی دیسک کمر نیاز به جراحی ندارد، حتی اگر بیرون زدگی از نوع شدید یا اکستروژن دیسک باشد. مهمترین فاکتور فشار روی ریشه عصب و نتایج حاصل از این فشار است که در قدم اول معاینه دقیق بیمار و بررسی قدرت عضلات تعیین کننده است؛ بعد از آن تست نوار عصب و عضله است که اطلاعاتی در مورد حاد یا مزمن بودن و شدت آسیب و از بین رفتن رشته های عصبی احتمالی به پزشک می دهد.

اطلاعات حاصل از نوار عصب و عضله به پزشک کمک می کند، تصمیم بگیرد که بیرون زدگی دیسک نیاز به جراحی دارد و یا بهتر است با روش غیرجراحی درمان شود و از بین روش های غیرجراحی درمان دیسک کمر هم مناسب ترین روش برای بیمار انتخاب شود.

گاهی نیز یک دیسک برای بیمار کمردرد و یا درد در پاها ایجاد می کند اما بیمار کاملا بهبود می یابد اما پس از مدتی دوباره علائم بیمار برمی گردد. تعیین این مسئله که آیا درگیری عصبی جدید رخ داده است یا همان مسئله قدیمی باعث درد بیمار شده است، با تست نوار عصب و عضله انجام می شود.

گاهی بیمار تحت عمل جراحی دیسک قرار می گیرد اما بعد از مدتی درد بیمار بهبود نمی یابد یا بدتر می شود و یا پس از مدتی بهبودی درد به همان شکل یا نوع دیگری باز می گردد؛ در این موارد تعیین اینکه آیا بیرون زدگی دیسک دیگری عامل این مشکل است یا چسبندگی حاصل از جراحی باعث علائم بیمار شده است و یا در حین جراحی به اعصاب آسیب وارد شده تست نوار عصب و عضله و مقایسه آن با تست نوار قبل از عمل همراه با ام آر ای با تزریق می تواند کمک کننده باشد.

تست نوار عصب و عضله پا و کمر به همراه آزمایش

تست نوار عصب و عضله در گیرافتادگی های عصبی خصوصا سندرم تونل کارپال

یکی دیگر از موارد کاربرد تست نوار عصب و عضله تعیین گیر افتادگی عصب و آسیب حاصل از این گیرافتادگی در مناطق مختلف است. برای تعیین گیرافتادگی های عصب در دست از نوار عصب اندام های فوقانی و برای تعیین گیرافتادگی های عصب در پاها که ناشایع تر از دست هاست از نوار عصب اندام های تحتانی استفاده می شود.

نوار عصب در سندرم تونل کارپ

یکی از این بیماری های که در تست نوار عصب و عضله دست می توان تشخیص داد، سندرم تونل کارپ است که در نتیجه فشار و گیرافتادگی عصب مدین در مچ دست به وجود می آید و تا به امروز دقیق ترین و در دسترس ترین راه تشخیص بیماری تونل کارپ یا اصطلاحا CTS نوار عصب و عضله از دست ها است.

این بیماری که موجب خواب رفتگی، درد و حس سوزش، گزگز و مورمور و سوزن سوزن شدن در انگشتان دست می شود، از آسیب خفیف رشته های عصبی حسی شروع شده و به آسیب شدید رشته های عصبی حرکتی ختم می شود و نهایتا موجب اختلال حرکت انگشتان خصوصا شست می شود. تشخیص به موقع موارد خفیف بیماری که با نوار عصب و عضله امکان پذیر است و درمان به موقع این بیماری، می تواند از عمل جراحی و اختلال عملکرد دست جلوگیری کند.

علاوه بر عصب مدین ممکن است عصب اولنار هم در آرنج و کمتر در مچ دست، گیر بیفتد و گزگز و خواب رفتگی انگشت کوچک و نیمی از انگشت حلقه را ایجاد کند؛ در این موارد هم تست نوار عصب و عضله می تواند محل گیرافتادن و میزان آسیب عصبی را مشخص کند و در نهایت درمان موثر صورت گیرد.

نوار عصب در سندرم تونل کارپ

نوشته های اخیر دکتر نظام آبادی

نقش نوار عصب و عضله در گزگز کف پاها در بیماران دیابتی و یا پس از شیمی درمانی

در دیابت با مکانسیم های مختلف که یکی از آنها اختلال خونرسانی عروق کوچک است، بیمار مستعد آسیب عصب می شود. این آسیب عصبی باعث علائمی چون گزگز و مورمور، حس سردی داغی اندام ها به خصوص پاها و احساس شیشه خرده در کف پاها هنگام راه رفتن می شود. این آسیب عصبی که نوروپاتی دیابتی گفته می شود و معمولا در انتهای اندام های تحتانی و فوقانی (نوروپاتی دستکش و جوراب) اتفاق می افتد، می تواند معیاری برای کنترل قند خون و تخمین آسیب عروق ریز کلیه ها و عروق شبکیه چشم نیز باشد.

برای تشخیص نوروپاتی دیابتی و افتراق آن از مشکلات دیگری (مثل بیرون زدگی دیسک کمر و گیرافتادگی عصب) که بیمار دارد و می تواند موجب خواب رفتگی و گزگز دست ها و پاها شود، توسط انجام نوار عصب و عضله صورت می گیرد.

بسیاری از داروهای شیمی درمانی هم مثل دیابت باعث آسیب عصب شده و احساس ناخوشایند در دست و پاها را برای بیماران سرطانی رقم می زنند که تشخیص این آسیب هم با تست نوار عصب و عضله امکان پذیر است.

نوار عصب و عضله در تهران

نوار عصب و عضله در بیماری ام اس

همانطور که در ابتدای این نوشته اشاره شد، این تست به بررسی اعصاب محیطی می پردازد. در ام اس (MS) آسیب اصلی در اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) اتفاق می افتد و نوار عصب معمول قادر به بررسی اعصاب مرکزی نیست و برای این منظور از MRI و نوار چشم (VEP) استفاده می شود.

اما با توجه به هم پوشانی علائم بیماری MS با برخی از بیماری هایی که توسط نوار عصب و عضله تشخیص داده می شود، ممکن است برای رد این علل در بیماران ام اس هم این تست درخواست شود.

به عنوان مثال بیمار مبتلا به ام اس را درنظر بگیرید، که احساس درد و گزگز و ضعف در پاهای خود دارد و گاهی هم از کمردرد شکایت دارد؛ پزشک ایشان ممکن است برای افتراق اینکه علائم این فرد ناشی از ام اس است یا بیماری دیگری باعث این علائم شده است نوار عصب و عضله درخواست کند.

نحوه وار عصب و عضله

برای انجام نوار عصب و عضله به چه متخصصی باید مراجعه کرد؟

در دهه پنجاه و شصت شمسی در ایران، اولین متخصصینی که این تست را انجام می دادند، متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی بودند که دانش آموخته این رشته در دانشگاه های خارج از ایران بودند. در دهه شصت با تاسیس رشته طب فیزیکی و توانبخشی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، کم کم دانش آموختگان این رشته در کشور زیاد شدند و انجام این تست در کشور گسترش پیدا کرد. پس از چندین سال انجام این تست به دروس رشته تخصص مغز و اعصاب هم اضافه شد.

هم اکنون فقط متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی و متخصصین مغز و اعصاب (نورولوژی) مجاز به انجام این تست می باشند.

چرا گروه تخصصی پزشکان طب فیزیکی و توانبخشی را برای انجام نوار عصب و عضله انتخاب کنیم؟

اعضای این گروه همگی فارغ التحصیلان دوره تخصص از دانشگاه شهید بهشتی هستند و با بالاترین رتبه نسبت به دیگر دانشگاه هایی که متخصصین این رشته را تربیت می کنند، وارد این رشته تخصصی شده اند. همچنین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با داشتن اساتیدی در زمینه انجام نوار عصب و عضله از قطب های علمی این رشته محسوب می شود.

اکثریت اعضای این گروه دارای بورد تخصصی بوده و برخی از اعضا دارای رتبه برتر کشوری در امتحان بورد تخصصی بوده و هم اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه های سراسر کشور هستند.

اعضای گروه تخصصی پزشکان طب فیزیکی و توانبخشی علیرغم فاصله فیزیکی و حضور در نقاط مختلف کشور، ارتباط نزدیکی با یکدیگر داشته و از طریق فضای مجازی با همدیگر در ارتباط هستند و بیمارانی که تشخیص و درمانشان چالش برانگیز می شود، در گروه واتس آپی مطرح شده و تصمیم جمعی در موردشان گرفته می شود. در این میان از نظر اساتید رشته هم برای مشاوره موارد خاص استفاده می شود و گروه تلاش می کند، بهترین تصمیم تشخیصی درمانی که ترکیبی از علم روز، خرد جمعی و تجربه بزرگان این رشته است، برای بیماران گرفته شود.

آمادگی های لازم برای تست نوار عصب و عضله

پزشکان رعایت موارد زیر را قبل از انجام نوار عصب و عضله توصیه می کنند:

  • قبل از انجام تست استحمام کنید و دوش بگیرید، اما هیچ کرم، لوسیون یا مرطوب کننده ای استفاده نکنید.
  • پوشیدن لباس راحت و گشاد به طوری که در انجام نوار عصب و عضله از دست ها آستین ها تا بالای آرنج و در انجام این تست از پاها شلوار تا بالای زانوها بالا بروند.
  • همراه داشتن MRI، آزمایشات و دیگر اسناد مربوط به بیماری شما به پزشک انجام دهنده در تشخیص دقیق تر کمک خواهد کرد.
  • قبل از آزمایش یک وعده غذای سبک خورده باشید و هنگام انجام این تست ناشتا نباشید.
  • حداقل ۲ یا ۳ ساعت قبل از آزمایش از خوردن قهوه، کافئین و نوشیدنی های قندی خودداری کنید.
  • قبل از آزمایش سیگار نکشید.
  • در مورد مصرف دارو معمولا نیاز به قطع دارو وجود ندارد؛ اما اگر مشکوک به بیماری میاستنی گراویس هستید و داروی مستینون مصرف می کنید، با مشورت پزشک تجویزکننده این دارو ۷۲ ساعت قبل از این تست قطع شود.
  • اگر داروی ضد انعقاد مثل وارفارین، آسپرین و … مصرف می کنید، قبل از شروع تست به پزشک اطلاع دهید.
  • اگر پیس میکر (ضربان ساز، باتری قلبی) دارید، قبل از شروع نوار عصب و عضله (EMG-NCS) این مسئله را با پزشک انجام دهنده، در میان بگذارید. این تست در این افراد ممکن است با تغییرات جزئی انجام شود.
  • انجام این تست در بارداری ممنوعیتی ندارد.

 

مراحل انجام یک نوار عصب و عضله استاندارد چگونه است؟

پزشک انجام دهنده نوار عصب و عضله قبل از شروع تست شرح حال کاملی از مشکل شما و علت مراجعه به پزشک ارجاع دهنده خواهد گرفت و بر اساس آن شرح حال معاینات دقیقی شامل ارزیابی رفلکس ها، قدرت عضلات و … انجام خواهد داد. سپس بر اساس یافته های شرح حال و معاینه تست بیمار را که دارای دو قسمت عمده است آغاز می کند:

  • انجام مطالعه هدایت عصب (NCS)

پزشک انجام دهنده الکترودهایی را بر روی پوست شما قرار می دهد و با یک الکترود تحریک کننده یک تحریک الکتریکی خفیف در مسیر عصب ایجاد می کند. الکترودهای دیگر که روی دست یا پاها بسته شده اند، پاسخ عصبی را ثبت می کنند.

اگر موج حاصل از تحریک عصب با سرعت کمتری از آنچه در عصب سالم حرکت می کند، حرکت کند و در زمان طولانی تر فاصله بین محل تحریک و ثبت را طی کند، به معنی احتمال آسیب عصب است. ارتفاع و سرعت موج های حاصله با سمت مقابل (سمت سالم بیمار) مقایسه می شود و در نهایت بعد از انجام قسمت دوم تست، در گزارش نهایی درج می گردد.

نحوه گرفتن آزمایش و تست نوار عصب و عضله

  • انجام الکترومیوگرافی (EMG)

این قسمت با یک سوزن بسیار نازک انجام می شود و ممکن است کمی از قسمت اول تست (مطالعه هدایت عصبی) ناخوشایندتر باشد. این سوزن باریک که نقش الکترود را ایفا می کند، امواج الکتریکی حاصل از فعالیت عضلات را ثبت کرده و روی مانیتور به صورت امواجی به پزشک نمایش می دهد و پزشک با تفسیر آنها و ترکیب نتایج این قسمت با قسمت اولیه، گزارش نهایی را تهیه می کند و برای ارائه به پزشک در خواست کننده، در اختیار شما قرار می دهد.

توجه شود که استفاده از سوزن در این قسمت به معنی تزریق نیست و در این تست هیچ ماده ای به بدن تزریق نمی شود. همین تفاوت باعث می شود، سوزن این تست بسیار نازکتر از سوزن های معمول که برای تزریق استفاده می شود، باشد و در نتیجه درد بسیار کمتری از تزریقات معمول عضلانی خواهد داشت. بلندی سوزن ممکن است باعث وحشت برخی بیماران شود، اما فقط چند میلیمتر از سوزن وارد عضله مورد نظر می شود.

تفسیر جواب نوار عصب و عضله

آیا پس از انجام نوار عصب و عضله نیاز به اقدام خاصی است؟

برای تفسیر جواب تست نوار نیاز به اقدام خواصی نیست. معمولا بعد از انجام تست هیچ ممنوعیتی وجود ندارد و بیمار به فعالیت های قبلی ادامه می دهد و داروهای خود را مصرف می کند، تا زمانیکه گزارش نوار عصب و عضله را نزد پزشک درخواست کننده و معالج خود ببرد و ایشان طبق این گزارش روش های تشخیصی و یا درمانی جدیدی را برای شما تجویز کند.

پزشک شما ممکن است با توجه به گزارش نوار عصب یک یا چند روش درمانی از بین طیف وسیع روش های درمانی از تغییر سبک زندگی، دارودرمانی و ورزش درمانی گرفته تا فیزیوتراپی و کاردرمانی و نهایتا تزریقات تخصصی و عمل جراحی را برای شما تجویز کند.

از پزشک انجام دهنده نوار عصب و عضله، در مورد درمان مشکل خود سوال نکنید، چرا که پزشکی که وظیفه درمان شما را بر عهده دارد، فرد دیگری است و ممکن است تفاوت های کوچک در روش های درمانی انتخابی بین ایشان و انجام دهنده نوار عصب، باعث سردرگمی و تردید شما شود.

طبیعتا در مواردی که درخواست کننده و انجام دهنده این تست یک پزشک است، ایشان در مورد روش های پیشنهادی تشخیصی درمانی شما را راهنمایی خواهند کرد.

آیا نوار عصب و عضله درد دارد؟

با توجه به اینکه برای انجام نوار عصب و عضله یک الکترود سوزنی نازک استفاده می شود و در حین انجام هم چیزی تزریق نمی شود؛ درد نوار عصب و عضله از تزریق عضلانی معمول خیلی کمتر است و همین درد کم هم با همکاری بیمار به حداقل می رسد.

آیا می شود برای انجام نوار عصب از بی حسی استفاده کرد؟

خیر. اولا این تست آنقدری دردناک نیست که نیاز به بی حسی داشته باشد. ثانیا بی حسی به صورت موضعی و اسپری تاثیر چندانی در کاهش درد این تست ندارد و بی حسی به صورت تزریقی هم از انجام خود تست، دردناک تر است. ثالثا داروی بی حسی بر روی عملکرد عصب تاثیر گذاشته و ممکن است عملکردی که از بیمار در حین انجام نوار عصب خواسته می شود، را مختل کند.

برای بهبود درد بعد از نوار عصب و عضله چه باید کرد؟

درد بعد از انجام نوار عصب معمولا در موارد نادری ممکن است تا سه چهار ساعت بعد از انجام نوار و در محل سوزن ها باقی بماند و معمولا نیاز به اقدام خاصی ندارد. اما اگر برای فرد آزاد دهنده باشد می توان با قرص استامینوفن و یا کمپرس سرد در محل سوزن ها این درد را کنترل کرد.

آیا درد بیشتر حین سوزن زدن در نوار عصب یا پرش عضلات بر اثر تحریک عصب نشانه و معیاری از سالم بودن عصب هاست؟

خیر. تفسیر نوار عصب براساس یافته هایی است که پزشک ثبت کرده و تحلیل می کند و ارتباطی با واکنش های ظاهری بیمار ندارد.

آقای دکتر/خانم دکتر فقط دست راست من درد می کنه، چرا از دست چپ هم نوار عصب می گیرین؟

پزشک انجام دهنده بر اساس دستور پزشک درخواست کننده عمل می کند؛ از طرفی تحلیل درست نوار عصب زمانی میسر است، که اعصاب و عضلات سمت مشکل دار با سمت سالم مقایسه شوند. پس معمولا درخواست کننده، درخواست نوار عصب از هر دو دست یا هر دو پای شما را در برگه قید کرده است و انجام دهنده طبق آن عمل خواهد کرد.

خانم دکتر/ آقای دکتر من دیسک کمر دارم چرا از پاهام نوار می گیرین؟ خانم دکتر/ آقای دکتر من دیسک گردن دارم چرا از دست هام نوار می گیرین؟

رشته های عصبی پاها از ریشه های اعصاب کمری-خاجی در کمر و رشته های عصبی دست ها از ریشه های اعصاب گردنی در گردن منشا می گیرد. تصور کنید شیلنگی را که در نزدیکی شیرآب تحت فشار قرار گرفته است؛ شما اثرات این فشار را در انتهای شیلنگ از طریق کاهش جریان آب خواهید دید. اعصاب دست و پا هم همین طور هستند و با بررسی عملکرد عصب درد دست و پا می توان به تشخیص آسیب عصب در گردن و کمر پی برد. گاهی که در فاصله کوتاهی از آسیب، نوار عصب انجام می شود، ممکن است نیاز به بررسی عضلات کنار ستون فقرات هم وجود داشته باشد، اما معمولا نیاز به بررسی عضلات گردن و کمر نیست.

انجام نوار عصب و عضله چقدر زمان می برد و چقدر طول می کشد جواب نوار عصب آماده شود؟

انجام نوار عصب بسته به مشکل و بیماری شما ممکن است از ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت (ندرتا) زمان ببرد.

معمولا ده دقیقه تا نیم ساعت پس از انجام تست، پاسخ نوار عصب تایپ شده و در اختیار شما قرار می گیرد. ندرتا ممکن است پزشک برای تفسیر نتایج نیاز به زمان بیشتر داشته باشد، که به شما اعلام می کند برای گرفتن گزارش نهایی روزهای بعد مراجعه کنید.

ممکن است انجام نوار عصب باعث بدتر شدن یا بهبود درد شود؟

تقریبا خیر. نوار عصب و عضله صرفا یک تست تشخیصی است و نقشی در درمان ندارد و نمی توان بدتر و بهتر شدن علائم را به این تست نسبت داد. البته موارد نادری با مکانیسمی مشابه طب سوزنی، بعد از زدن سوزن ها در قسمت دوم این تست، درد بیمار کاهش می یابد که البته موقتی است.

با وجود انجام MRI و دیدن دیسک بیرون زده، چه نیازی به انجام نوار عصب است؟

انجام MRI و EMG-NCS (نوار عصب و عضله) در دیسک کمر و گردن مکمل یکدیگر هستند. MRI دیسک بیرون زده را از لحاظ آناتومی نشان می دهد و میزان و محل بیرون زدگی دیسک را مشخص می کند. اما نوار عصب و عضله اثری که دیسک بیرون زده روی ریشه های عصبی گذاشته و میزان آسیب عصبی به وجود آمده را مشخص می کند. پس خیلی اوقات برای تصمیم بهتر ممکن است هر دوی این تست ها در خواست شود.

تعرفه و هزینه نوار عصب و عضله در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

هزینه و قیمت نوار عصب و عضله با تست و آزمایش و تعرفه بیمه تکمیلی

قیمت نوار عصب و عضله بر اساس درخواست پزشک که معمولا دو اندام از دست ها یا پاها است و یا چهار اندام از هردو دست و پا است و نیز با توجه به اینکه بیمار چه بیمه پایه (تامین اجتماعی، سلامت و نیروهای مسلح) و تکمیلی دارد و همچنین قرارداد پزشک یا مرکز درمانی با این بیمه ها، متغیر است. در جدول زیر سعی شده است خلاصه ای از هزینه نوار عصب و عضله در مراکز دولتی و خصوصی با بیمه های مختلف آورده شود.

نوار عصب و عضله با بیمه تکمیلی تعرفه نوار عصب و عضله با بیمه های تکمیلی مثل بیمه آتیه سازان، بیمه تکمیلی دانا، بیمه تکمیلی پارسیان، بیمه تکمیلی ایران، بیمه تکمیلی سینا، بیمه تکمیلی آسیا و … بسته به نوع قرارداد بیمه تکمیلی با مراکز درمانی و پزشکان و نیز قرارداد بیمه تکمیلی با بیمه شدگان فرانشیز متفاوتی دارد.

بهترین مراکز و کلینیک های آزمایش نوار عصب و عضله

نوار عصب و عضله در شرق تهران (سیدخندان) کلینیک فیزیوتراپی استقلال: بزرگراه رسالت (شرق به غرب)، قبل از پل سید خندان، جنب بیمارستان قمر بنی هاشم، پلاک ۱۲، شماره تماس:۰۲۱۲۲۸۶۶۸۹۰

نوار عصب و عضله در غرب تهران (شهرک غرب) کلینیک درد اکسیر: شهرک غرب، بلوار دریا، خیابان شفق، نبش کوچه چشمه سار، پلاک ۱۰، طبقه اول، واحد ۱ ۰۲۱۸۸۳۷۸۵۸۱ – ۰۹۰۲۳۳۲۲۴۵۶
نوار عصب و عضله در فردیس کرج: کلینیک نشاط فردیس: فلکه دوم، خیابان پانزدهم، پلاک ۳۵، تماس: ۰۲۶۳۶۵۴۱۹۰۴
۰ پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۵/۵ - (۱ امتیاز)